Farhan Qalish - Norman's Legacy...

Assalam...
lamenye tak hapdet blog...terasa cam dah berkurun lame...klu ikutkan byk bende nk share dlm blog ni...tp tak kesampaian n mood tada mari...nak blogwalking pon kengkadang je sempat...ape pon aku nak share satu berita gumbira....tadaaaa...

Alhamdulillah...genap 25 Julai 2011(Isnin), jam 3.56 petang aku telah selamat melahirkan seorang baby boy seberat 3.13 kg yang di beri nama FARHAN QALISH di Pusat Perubatan UKM.

Farhan Qalish bin Norman Iskandar



Farish Hakimi & Farhan Qalish

Bersalin kali nih byk tul dugaannya. Actually aku start turun darah hari ahad pagi, 24 Julai. Takdela byk sgt darah kuar...adela sket. Tp disebabkan kenervesan aku yg melampau, aku pon teros tepon mak aku dan mak aku pon suh dtg bangi n kemas ape2 barang yg patut. Mak aku kate besenye kalu turun darah, lambat sket baby nak kuar. Aku pon kemas la barang sambil lewa since aku takde rase sakit contraction lagi. 

Sampai Bangi kakak aku tepon suh g spital check. Klu ikut ati aku malas nk g coz takde rase sakit lagi. Pas diskas ngan husband, kitorg decide g la gak spital serdang utk check. Sampai hospital diorg terus check n kate rahim aku baru bukak 1 cm. So, Doc suh balik umah dulu n kalau dah rase sakit barula datang hospital. So kitorg pon balikla Nilai balik.

Dalam pukul 4 pagi, tetiba aku rase sakit perut. Tapi tak kerap. Dalam setengah jam sekali. Aku kejut husband aku n kate aku sakit perut. Husband aku ajak g spital n kitorg singgah Bangi kejap untuk hantar Farish kat family aku. Sampai hospital Sedang dalam kul 5 pagi. Pastu diorg check n kate rahim aku baru bukak 2 cm...Adoi....baru 2cm je bukak...start jam tuh contraction aku dah mula kerap. Tapi since baru bukak 2 cm je, Doc suh aku balik umah...Masuk kali ni dah 2 kali aku kene balik umah. Tapi sebelum balik  aku kene tunggu report dari Doc dulu. Punyela lame tunggu...nak dapat report je pon...Dari kul 5 pagi kitorg datang, dekat kul 9 lebih pagi baru diorg bagi report tuh...giler lembab...aku dah nak naik hangin dah...dah la tengah sakit...

Sebelum nak balik tuh diorg check lagi rahim aku...Check2 dah terbukak 3 cm...Bile dah terbuka 3cm Doc tak bg balik n kate aku kene masuk wad...pastu dan2 plak wad dah penuh n nak transfer aku ke hospital Kajang. Aku rase cam nak belasah je Doc tuh...Dah la kene tunggu lame nak dpt report pastu tetibe plak wad penuh. Diskas punye diskas ngan husband at last aku suh diorg hantar g HUKM. Bukannye aku tak nak kat kajang, tapi husband aku nak ade mase kt labour room. Sebelum ni mase bersalinkan Farish, aku kat Hospital Kajang n kt Kajang mmg husband takleh masuk dlm labour room.

Nak tunggu urusan ke HUKM pon lmbt giler...aku dah menggigil2 dah tahan sakit. Selesai urusan dokumen, aku pon naikla ambulan ke HUKM. Husband aku follow dari belakang...Masuk kali ni dah 2 kali aku naik ambulan nak bersalin. Time farish dulupon aku naik ambulan dari serdang ke kajang...sebabnye time tu pon wad penuh. Memang lepas nih jgn harap aku nak g hospital serdang lagi...aku tak sudi...huhu

Sampai HUKM dah dekat kul 12 tghr. Diorg terus masukkan aku kat wad persediaan untuk bersalin. Nurse check nadi baby n pastu masukkan ubat untuk buang air besar. Pas dah buang air besar, Doc tanye aku nak suntik epidural tak untuk tahan sakit. Aku angguk je coz time tuh rase cam nak tercabut je perut ni. Elok je lepas diorg suntik epidural, aku rase badan cam kebas...sakit contraction tu pon dan berkurang. Aku sempat tido lagi...rase cam bahagia je coz tak rase sakit sgt. Sejam pas tu aku mula rase balik sakit contraction tuh. Aku panggil nurse n diorg check rahim aku dah bukak 8 cm. Diorg kate 9 cm baru hantar g labour room. Adoi....knp 9 cm baru leh g labour room...aku dah tak tahan dah nih. Berguling-guling aku atas katil. Agaknye nurse tuh tgk aku mcm dah hazab sgt, dia check lagi rahim aku n pastu terus bawa aku g labour room. Sampai labour room nurse sibuk plak cari husband aku suh masuk sekali. Seb baik la tak lame sgt aku kt dlm labour room tuh...Nurse suh teran, aku pon belasah la teran. At last keluar la jugak Farhan Qalish tepat jam 3.56 petang....Alhamdulillah....bertambah lagi ahli dalam family aku...














6 comments:

·٠•●♥ NOR ♥●•٠· said...

Congrats Kak Mai!.... Alhamdulillah.. bb boy lg ye?... bersalin kt HUKM ok ke kak?.. nor dulu ... Dua2 kat Hospital Serdang... Alhamdulillah xde masalah... cuma masa Afif dapat doktor pelatih plak... jahit terbukak balik... =p

cikpuanreena said...

Huhuhu..seram gaks bc entry nih kak mai...anyway...congrats...dapat bb boy lagik..pas nih kena tambah satu lagi...

ann @ hatiberbunga said...

congrats..
baby sgt comel! sepet. hihi..

Anonymous said...

Tahniah kak atas kelahiran baby boy yg comel.

Bahagian masing-masing kan time bersalin, ada yang mudah, ada yg tak. Apapun, Alhamdulillah kak mai. Selamat dah semuanya.

-dakpink-

Mayiskandar said...

Nor : a'ah bb boy lg...xde rezeki nk dpt girl...kene keje keras lg nih...ok la bersalin kt HUKM...takde rezeki kot akak nak bersalin kat serdang...tak sakit ke jahit terbukak...ngerinye...huhu

CPR : tu la...agak seram plus geram...huhu...reen tak lame lg kan...

ann : tenkiu...ble lg nk tmbh lg sorg:)

Dakpink : tu la kan ain...bahagian masing2 time bersalin nih...tak leh nak plan...terima je la...huhu

ain fatehah said...

Assalamualaikum, bleh tau Ape maksud nma qalish yer..??