Today Is My Birthday...

Today is my birthday

29 November 2010

Welcome to d 3 series club....Dah masuk 30 tahun....bile dah mencecah ke angka 3 nih yg tak best nih. Maknenye aku dah semakin tua...huhu...anak pon baru sorang. Target aku klu boleh b4 35 aku dah ade 3 org anak...blh tak camtuh.... tapi masalahnye aku masih fobia nak beranak lagi..takut+sakit+ngeri....takpela nnt bile ade rezeki confirm hati aku terbuka nak tambah anak lagi...

As usual, mlm tadi lagi husband aku dah wish hepi besday. Name pon husband of coursela kene jadi org first yg wish kat wife dia kan...seb baik dia igt, klu tak confirm aku sentap...hehe...Farish siap buatkan besday kek lagi utk aku. Walaupon keknya dari pemadam n lilinnye dari pensil, aku tetap terharu...huhu....aku tau farish bukan tau pon besday aku. Tapi kebetulan dia tgh main2, tak pasal2 dia buat kek dari pemadam. Pastu dia cucuk plak pensil kaler kat pemadam tuh jadikan lilin. Then dia suh aku tiup...cam tau2 je jer besday aku....hehe...tu la namenye chemistry antara mak ngan anak....

Hadiah besday takde lagi...tp aku dah tuntut awal2 kat husband aku memandangkan awal december nih kami berdua dan sume org kerajaan akan dpt bonus...yeay... So kitorg deal akan belikan hadiah masing2 coz besday husband aku arituh aku tak sempat nak belikan present...isk...tak sabar nak pau huband aku nih...hik...hik...

Last but not least, TQVM to all my friends yg sudi wish hepi beday kat aku. Terima kasih tak terhingga atas ingatan dan doa kalian. ok...fullstop

Interesting Blog Award...


Dapat award lagi dari Zura

Tqvm...sila la bg lagi:)

Dan sprt bese of coursela kene memerah otak menjawab soklan2 dr pemberi award.
1) lurveeslivestorys.blogspot.com di mata kalian
Blog yg sangat interesting. She's so into bowling. Baru dpt baby boy yg name hampir same ngan name anak aku.

2) Name blog anda dan kenape anda letak name itu
mAy's Life - Coz It's all about me n my life...

3) Name URL blog anda dan dari mane datangnya idea tu
http://mayakmar.blogspot.com/ - Idea tuh dtg dari kepala otak aku yg sgt brilliant…hehe
4) Apekah kaedah dalam penulisan blog anda

Kaedah adalah sesuka hati – ikut suke, ikut mood…etc


5) Apa perasaan anda bila tengok blog org chantek & menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kdang blog sendiri menarik tapi merendah diri )
Perasaan adalah bese2 aje. Cume kengkadang jeles sket la tgk blog yg cantik2.

6) Bilakah blog anda diwujudkan
31 Disember 2009 – Kiranya aku nih budak baru belajar la

7) Siapakah org pertama yg tahu dan menjadi follower blog anda

Lynda – Dia la yg rajin bagi support suh aku wat blog
 

8) Sila tag 5 org lain untk menerima anugerah dan pas kan syarat syarat ini

Jap ek...nak pikir dulu...will update later k...


Award From Emma...thanks dear


Lame dah rasenye tak dapat award.

Tenkiu very much to


Coz bg award nih kat akak. Sgt sukeee…thanx dear.


As usual klu dpt award maner ade free2 jer.
Of coursela kene jwb sket soalan cepu emas. Btul tak?

Nickname tuan empunya blog
Mai-Komoi-Siti-Sit-etc…

Ucapan utk yang member award
Thanks eks EMMA.
Akak sgt suke. Semoga sukses selalu

6 fav artist/ singer/ group
Miley Cyrus
Maher Zain
Dato’ CT
Taylor Swift
Tak tau dah sape…

Tag award pada 10 rakan blogger
Tak tau nak tag sape coz majoriti blogger yg dikenali sume dah dpt. So, 
sesape yg singgah blog saya nih, saya hadiahkan award nie ok.


Family's Bowling Tournament...

Raye Haji semalam, as usual mak aku akan masak nasik impit rendang n kuah kacang. Ayah aku plak confirm masak lemang. Paginya lepas g semayang raya, og coursela da acara korban. Kat taman rumah family aku 5 ekor lembu kene korban. Tukang sembelihnye adalah ayah aku. So, anak2 lelaki n menantu kene kerahan tenaga potong daging. Dan seperti bese, bykla daging2 korban yang kami dapat.

Kalau raya haji bese tak ramai sgt org dtg rumah. So petang nye kami satu family plan g Alamanda Putrajaya main boling. Kekiranye macam Family's Bowling Tournament la. Nie sume idea Baim. 1st round bestla main. Masuk 2nd round, sume muke dah lemau...almaklumlah sumenye bukanla star..amatur jer...asal baling jer, confirm bola ke longkang...huhu

Last2, bagi chance kat Farish n Syahmi main. Main la korang sampai lebam. Mak n ayah dah tak kuase dah plus perut pon dan lapar giler...Pas abis main balik umah family aku melantak kari kepala ikan n sup daging prepared by ayah aku...Peh! giler sedap....Heaven...hehe


My big Family...


Adoi!!! ...apsal farish???


My small family...

Amat panggil kami Group "Tudung Ekspress". 
Kiri- Sri (gofren Amat), Along, Salwa n Aku


Mama & Papa....Cewah...hehe


Syahmi & Farish pon nak main gak...

Papa & Amat...

Sesaje Hapdet...

Lame rasenye tak hapdet blog. Dekat seminggu lebihla gak rasenye...Pas wedding adik ipar aku arituh, aku demam+batuk+selesema. Dua ari cuti tak pegi keje. Nak pegi klinik pon malas. So aku pon dok relax kat umah ngan anak aku Farish. Farish pon demam gak. Husband aku gak yg steady. Jeles...huhu

Hari rabu masuk opis, berderet2 event nak kene cover. So aku confirmla tak lekat opis. Nak gosip ngan member2 opis pon tak sempat. Nak la gak tau perkembangan semase diorg. Iyalakan...dua hari cuti confirm gosip mencurah2 kan kak nam...hehe

Pejam celik dah nak raya haji. Klu ikut turn raye haji taun nih aku raye kat Jerantut coz raye pose dulu dah raye kat umah family aku. Tp since ari Jumaat nih kitorg akan ke Kelantan utk kenduri sambut menantu G-ra, makenye husband aku decide utk balik ari jumaat pagi ke pahang n terus ke Kelantan coz kendurinye ari sabtu. Homestay sume dah booking awal2. Saje nak g awal ke kelantan coz nnt leh g soping2 dulu. Eksaited sbnrnye coz dis is my 1st time pegi Kelantan. Kesiankan aku...huhu...

Hopefully time nak g Kelantan tuh aku sihatla ek. Tak bestla nak jalan klu bdn tak best jek.. Actuallynye seleseme n batuk aku nih pon tak baik lagi. Berjangkit pulak ngan Farish. Cian dia.

Apepon Selamat Hari Raya Haji to all muslim. Semoga yang pergi menunaikan haji tuh selamat pergi dan kembali.

Wedding My SIL...

Cuti deepavali arituh aku balik kg husband kat jerantut coz adik ipar aku G-ra nak kawen. Aku start cuti ari khamis arituh. Adik ipar nak kawen of course la kene tolong serba sedikit utk persiapan kenduri. G-ra nikah hari jumaat malam. Malam nikah tu plak hujan turun lebat giler. Kitorg sume risau takut time kenduri esoknye hujan turun. Alhamdulillah, esoknye panas. Malam baru hujan. Rezeki.

Malam lepas nikah. Selamat dah jadi husband n wife. Husband G-ra nie name dia Faris. Diorg pon mcm aku n husband gak kenal satu tmpt keje. Name pon dah mcm name anak aku. Conpius jer diorg bile panggil name Farish. Anyway congratulations to both of u. Semoga berkekalan smpi akhir hayat. Amin

We are Pinkish!!! Tema kitorg adalah pink. Mmg fav kaler aku. Sgt suke. Mak mertua aku beli satu papan kain. Satu family pakai kain same kaler. Abih kenduri belah pompuan, kenduri belah lelaki plak, 20 hb 11 nnt kat Kelantan. Nmpk gayenye aku bakal berjalan + bersoping kat kelantan la jwbnye.


Time wedding tuh aku pon same terima menantu kecik...huhu. Kenmain lg bebudak dua org nih. Actually diorg nih klu kira pangkat dua pupu la. Kamceng kenmain. Umur pon sebaya cume iman tua dua bulan dr Farish.

Ahad malam baru kitorg gerak balik Nilai. Aku dah start sakit tekak n hidung berair coz kene hujan time mlm nikah. Pagi isnin aku demam. Flat giler. Nak g keje pon tak larat. EL la jawabnye. 8.30 pagi baru anta sms kat opis mate aku lynda kate aku cuti. Sebabnye aku tak jmpe maner aku letak hp aku...huhu

Surprise!!!

Semalam lepas lunch, masuk la opis. Pastu nampak sesuatu yg mencurigakan kat atas meja. 
Apakah itu?


Nampak tak kotak merah atas meja tuh...hish...saspen nih...ape bende nih...nak kate kek, besday aku lambat lagi...salah letak kot....Tanye bebudak opis, diorg pon tak tau. Dengan rase curiga plus berdebar2 aku pon bukak la...Dup...Dap...Dup...Dap
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
SURPRISE!!!!


Sape plak yg bagi baju nih...Aku pon bacela kad kt dlm tuh. Kad tuh berbunyi camni ek : 
"Happy Belated 4th Anniversary, Luv U always" , from Abg. Pas bace terus rase cam nak nanges + terharu.  Actually Anniversary kitorg 8 Sept arituh. Dekat sebulan lebih  gak dah berlalu. Tak kisah la kan. Bak kate org "Better Late Than Never". Tqvm to my luvly husband 4 d sweet n luvly present. Really like it. Dah la kaler pink mmg fav aku.Berbunge2 dlm ati:)



Actually sehari sebelum tuh aku mmg dah usha baju nih kat Giant. Sajer la ckp ngan husband aku, "Cantikkan baju nih". Husband aku kate, "Cantik... size bape tuh". Aku pon belek2, "Size 40' nie mmg size kite". "Nanti kite beli", husband aku ckp. Aku pon takdela mengharap. Tau mesti tak beli punye. Tak sangka rupe2nye esok husband aku g beli gak...hehe...tenkiu...tenkiu...


Ade Talent Tak Aku Nak Keje Kat Melodi?

Hari selasa lepas tmpt keje aku telah dikunjungi seramai 250 ahli kelab Persatuan Bermotosikal Negeri Johor dlm program Konvoi Motosikal Jelajah 1 Malaysia dan Kempen “Kami Prihatin”. 

Konvoi nie anjuran Gabungan Pelajar Malaysia Semenanjung (GPMS) dengan kerjasama penuh Kementerian Belia dan Sukan dan pihak istana Johor...Peh! skema tul ayat aku...Diorg singgah kt 8 buah universiti termasukla tmpt keje aku. Takdela teruja sgt coz ramai yg dah pertengahan umur. Nak cuci mata pon x best...hehe

Best part Fauziah Latif penyanyi terkenal tuh pon join sekali. Disebabkan keje aku nih wartawan, dptla aku interview kak Gee tuh. Tgk dlm TV nmpk cam tinggi jer orgnye...tp ble tgk real kecik molek jer...Tp dia mmg cantik...natural beauty. tak pakai make up pon ttp cun...tak kan konvoi naik moto nak kene pakai foundation dua tiga lapis kot?


Kakak rambut ketak sedang menginterview kak Gee...

Cuba tengok...aku lagi tinggi n besar dari kak Gee...
Amacam?...ade tokoh tak aku nak keje kat melodi...pas nih abg rambut ketak confirm resign punyer...hehe


p/s : Aku rase baju, tudung & kain aku cam tak matching jek? Kecelaruan identiti...huhu

Weekend @ The Legend International Water Homes PD...

Hari sabtu lepas kami telah cuti2 Malaysia di The Legend International Water Homes, Port Dickson. Planning nak bw the whole family. At last 2 family jer yg pegi , family aku n family kakak aku coz yg lain dah ade agenda masing2.

    

Nie la tempatnye...memang marveles gojes...atas air gitew...



Disebabkan tempat kitorg tuh atas laut, nak ke sane kene naik buggy. Actually dr tmpt check-in nak ke water homes tu takdela jauh sgt. Boleh je jln kaki tp sume jakun nak naik buggy...hehe


  

 
Nie la bilik kitorang...best giler...spacious. Ade 2 katil king size. Water homes nie diorg design lebih kurang cam apartment la. Ade ruang tido, kitchen n toilet.


 

 
 Best part ade swimming pool dlm bilik. Swimming poll takde la besar sgt. Klu setakat 5 org besar mandi kira ok la lg. Farish n anak kakak aku tak sbr2 nak terjun kolam. Bogel2 jer sume.Keje kitorg seharian makan, tido, terjun kolam. Pas mkn terus terjun kolam. Pas terjun kolam makan lagi. Smpi kul 1 pagi pon husband aku n abg ipar aku berendam lagi. Ngalahkan bebudak.



      

 
Kitchen dia tak la bsr sgt. Just nice.Time nih aku tgh nak msk nasik lemak. Siap bw rice cooker lagi. Sebelah kitchen toilet. Yg kt blkg kakak aku  tuh. Sibuk jer nak snap gambar. Klu nak wat bbq pon blh kat tepi swimming pool.


  
 Budak dua org nih tgh jakun tgk ade air kat bawah lantai.

    
 Dah puas mandi, makan la ape lagi. Sekali tgk dah mcm kat kantin asrama jer bebudak nih. Sila abaikan katil yg mcm kapal karam tuh ye...


Ahad, kitorg check out. Nie tgh tunggu buggy dtg amik barang. Kitorg tak kuar g memane pon coz hujan sepanjang hari. So melepak dlm bilik plus berendam dlm kolam je la kejenye.
  
 Dah sampai dah pon buggy. For those yg mmg nak relax tak hengat dunia boleh la dtg sini. Highly recommended. Sgt berbaloi-baloi...







 



Burger Oh! Burger...

Burger...burger...burger...
Asyik nak makan burger jer...
Lately nih kegemaran Farish adalah burger
Asal nmpk McD jer nak burger...asal nak burger jer nmpk McD...hehe
Tapi aku takdela belikan burger McD selalu...Harus kopak makcik...hish
Sekali sekala jer McD...yang selalunya...burger jalanan...hehe...lagi murah + lagi sedap


Tak tau camner Farish leh tukar angin plak nak makan burger...
Nak burger daging jer plak tuh...Nie mesti kene kenan mase aku pregnantkan dia. Mase aku pregnant dulu aku mabuk teruk. Nasik langsung tak lalu nak makan. Sudahnye tiap2 malam aku hadap burger ayam takde sayur...Yang jadik mangsa kene beli of coursela husband aku...smpikan pakcik jual burger tuh dah kenal dah. Asal husband aku dtg jer, "Burger ayam taknak sayur kan". Wah!..pakcik sgt pandai...hehe

Tu pasal la agaknye farish giler mkn burger skrg nih. Tp fav dia burger daging, bukan ayam. Ade satu hari tuh husband aku sajerla beli burger daging utk kami n benjo utk Farish. Balik rumah bile aku bukakkan benjo utk dia, muke Farish dah lain mcm. "Nie bukan burger Farish, nie ibu punye. Farish nak burger daging". Eksen...langsung tak mau pandang..."Ye la...ye la...Farish makan burger daging ek". At last ibu dia niela yg terpakse mengalah makan benjo...huhu
 
Dua beranak sedang tunggu burger
Lokasi ; Grand Union Nilai

The next day...
Lokasi ; Desa Jati, Nilai



MC 2 Hari...

Masuk hari nie dah 2 hari aku dok berehat kat rumah. Nie sume gara2 sakit mata aku yg semakin menjadi-jadi. Pagi semalam pegi klinik balik jmpe doc coz dua-dua mata dah terkene jangkitan. Disebabkan dua2 mata aku dah kene infection, so i was entitled to get 2 days leave (mc) starting from yesterday till today.

“Mata u dua2 dah kene infection, so ubat pon kene tukar la ye. I bg u eye drop utk siang n ubat sapu utk mlm. Klu tak ok jugak, hari rabu u dtg balik jmpe i then i buat surat refer ke pakar takut kene jankitan lain”. Doc tu ckp kat aku….Gulp…takut!!! serius ker doc? Aku tnye balik. Doc kate tak serius sgt.Cume bimbang takut kene jangkitan lain. Coz ade kes yg sakit mata smpi 3 minggu tak baik2. Adoi…mintak dijauhkan.

kondisi mata aku hari ini adalah bertambah baik. Mata dah tak merah menyala dah. Merah sket2 je la. Taik mata pon dah tak kuar pas bgn tido. Kira dah nak ok la tu kot. Esok aku kene g keje coz mc smpi hr nie jer. Lagi pon aku kene pegi ujian kelayakan utk temuduga pegawai tadbir esok. Hah!...nie la bende yg mendebarkan dlm entry aku yg lepas. Actually aku dpt surat temuduga sbg Pegawai Tadbir (Tetap) kat ofis aku nih. Sajer je try apply walaupon tau harapan utk dpt tuh adalah 0%. Nmpk sgt tahap konfiden yg rendah.huhu. Interview plak 26 hb nnt. Klu tak silap aku ade 5 org staf sokongan termasuk aku yg akan turut serta mase interview tuh nnt. The rest adalah pegawai2 kontrak.

Harapan aku? Aku takdela mengharap sgt pon. Sajer jer mencuba nasib. Klu ade rezeki, Alhamdulillah… Klu takde, takperla. Lagi pun aku pon tak konfiden ngan diri aku nih. Boleh ker aku jadi seorg leader yg baik. Diri sendiri pon huru-hara. Boleh ker aku jlnkan tanggungjwb yg diberi dgn sebaik2nye. Aku takut nnt aku takleh perform ngan baik sedangkan expectation diorg adalah sgt tinggi. Adoi…Do I detect the sound of inferiority complex here?

Mcm my ex-bos aku ckp kat dulu. Bos yg mane satu? Aku kan byk ex-bos. Ex-Bos Besar aku tanye dah bape lame aku keje. Aku ckp la almost 6 years. “Dah 6 tahun dah kejekan. So skrg bukan masenye utk u buat keje dah, skrg adalah mase to build up ur career. U mesti ade self confidence yg tinggi. Peduli ape org nak kate. Belasah jer”, kate ex-bos aku. Anyway, tqvm to my ex-boss for u support. Really appreciate it. Ape2 pon aku akan cuba yg terbaik dan selebihnye biarlah tuhan yg tentukan.



Hepi Besday to my luvly husband...

16 OKTOBER 2010
*
*
*
*
HAPPY 32nd BIRTHDAY

 TO

MY LUVLY HUSBAND

NORMAN ISKANDAR BIN ABDUL JAMAL



Semoga Panjang Umur dan dimurahkan rezeki
Thanks for being such a wonderful husband & father
Luv u always...

BAJET 2011- Imbuhan Untuk Penjawat Awam

Baru pas tgk berita. Ulas pasal BAJET 2011. Antara Imbuhan untuk Penjawat Awam cam aku nih :

RM500 KPD KAKITANGAN AWAM GRED 54 KEBAWAH, PETUGAS KONTRAK & PESARA
Kerajaan setuju memberi Bantuan Kewangan Khas RM500 kepada kakitangan awam Gred 54 ke bawah, termasuk petugas kontrak dan pesara yang dibayar Disember ini.

PTK DIMANSUHKAN 
Kerajaan bersetuju memansuhkan sistem Penilaian Takap Kecekapan (PTK) dan diganti dengan sistem penilaian lebih sesuai dan diterima baik penjawat awam menjelang Jun tahun depan.


CUTI BERSALIN 90 HARI 
Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.


GAJI POKOK PENGAWAL KESELAMATAN DINAIKKAN RM700 
Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan mulai Januari 2011.


SKIM RUMAH PERTAMAKU UTK GOLONGAN MUDA BARU BEKERJA 
Kerajaan akan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah.  Skim itu akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.

KADAR TOL PLUS TIDAK NAIK DLM TEMPOH 5 TAHUN
Bagi meringankan beban pengguna lebuh raya, kerajaan mengumumkan kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Berhad tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta.


Untuk Maklumat lanjut sila KLIK SINI ye.

Tak Tau Nak Bagi Ape?

Esok adalah besday my luvly husband. Yang ke-32 rasenye. Dah tua dah husband aku nih. Nak bagi aper ek. Pale otak nih tgh blur tak tau nak wat aper…nak kasik aper…Adoyai!!!


Nak bagi present aper ek? Klu nk bg present of course kene kuar duit. Dah la tgh2 bulan. Dlm account pon yg tinggal nyawa2 ikan. Klu nak mintak kat husband, kang kantoi plak. Nak wat surprisela kononnye. Nak gune kad kredit pon kene mintak kat husband gak coz dia yg punyer. Aduh!!! Susahla mcm nih. Arituhkan abg kate nak watkan supplementary card utk kiter? Maner janji2 manis mu itu??? Klu tak dah senang nak soping beli present abg…Alasan jer tuh…sbnrnye senang aku nak soping+melahu tak tentu hala…hehe… Hish…tu la saper suh besday tgh2 bulan…kan susah


Ape susah….masak je la mknn kegemaran dia…betul tak? Bijak sungguh aku…hehe. Yg aku dpt discover makanan kegemaran husband aku adalah ikan patin masak tempoyak. Dpt lauk nih confitrm nasik seperiuk pon dia boleh abih. Nak masak ikan patin tempoyak tuh aku mmg tak pandai. Tapi aku leh surf resepi kt internet or call jer mak mertua aku tnye resepi. Sedap or tak sedap blkg citer. Tang ikan patin tuh boleh cari kat kedai.Tempoyak pon mmg bleh beli kat pasar. Yg jadi masalahnye adalah aku ngan tempoyak tak leh nak ‘in’. Mintak maaf bebyk kpd tempoyak lover. Aku mmg tak mkn tempoyak coz dulu aku ader kisah silam yg tragis ngan durian+tempoyak dan seangkatan dgnnye. Harap maklum. Nnt aku story ek. So, makenye cancel la nak wat xtvt masak memasak nih


Tahun lepas aku bg wallet kt husband aku. Tu pon sebab cian tgk wallet dia yg dah uzur. Wallet mase kawen. 3 thn dah pakai. So, aku berkobar2 la nak cr wallet baru utk dia. Kebetulan plak time tuh ade sale utk parkson card holder kt KLCC. Kakak aku jd member. Ape lagi kami pon menjalankan xtvt mengabiskan duit kat situ. Carik punyer cari jmpela satu wallet nie. Mcm berkenan, tp tgk harge boleh wat aku pengsan. Seb baikla utk member card dpt discount. Takdela byk mane pon tp ok la drpd normal price. Dana adalah korek saving account aku. Disebabkan nak beli wallet tuh jugak, smpi skrg saving account aku tak mau penuh2. Asal masuk jer duit, aku kuarkan. Asal aku kuarkan je, duit tu masuk. Tu badi namenye tuh…


Pastu tgh mlmnyer tunggula smpi kul doblas. Nak wat surprisela katakan. Husband aku dok lepak kt bwh tgk tv. Farish dah tido. Elok jer tepat kul doblas mlm, aku pon turun tungga slow2. hish…berdebar2 nih. Smpi sofa terus nyanyi lagu hepi besday… tapi rupe2 husband aku tido. Eeeeiiii….Bencik!!! baru nak wat surprise. At last aku letak je present tuh kat meja solek dlm bilik. Esok pagi barula dia perasan. Tersengih dpt wallet baru. Suke la tuh…

*Tahun nih takde idea n tak terpikir nak wat aper. Any Suggestion???

Sakit Tekak...Sakit Mate...Sakit Hidung...

Mood nak menghapdet berkobar2 tapi keadaan tak menizinkan. Tp tetap gak nak hapdet. Lately nih kurang sihat. Pas jamuan raye besar kat opis aku, aku terus jatuh sakit dengan jayanye. Nie la penangan minum air ais byk sgt. Maner taknye, buat majlis raye kat outdoor...of coursela panas berpeluh2. Hilang ke'vouge'kan aku....vouge ke? ...hehe. Hasilnye aku bantai minum air ais bergelen2. Esoknye sakit tekak. Hidung pon dah start gatal2.

Kondisi skrg adalah Sakit Tekak, sakit Hidung & Sakit mate. Tekak sakit coz nak selseme. Hidung plak dan mencurah2 dah hingus kuar plus tetiba cam ade kudis ker jerawat dlm idung aku pon tak sure. So makin sakitla idung nih. Nak pegang pon sakit. Rase cam besar+bengkak jer idung aku nih. Mate sebelah kanan plak merah berair. Jumpe doc dia kate ketumbit. Tapi aku tgk tak jmpe plak matenye. Kompius aku either sakit mate or ketumbit. Hazab sungguh rasenye.

Dah lame dah aku tak sakit satu badan nih. Cakap ngan husband dia kate aku byk dosa ngan dia. Tue yg dapat sakit tuh. Mmg byk dosa pon. Melawan jer kejenye... member opis aku tegur apsal mate aku merah..."ko skodeng orang ek"..mmg pon aku skodeng...skodeng husband aku...hehe...ampunkan kite ek bang...huhu

p/s : Cepatla sembuh....next week kene mengharungi sesuatu yang agak mendebarkan...apakah itu...TUNGGUUUUUU.....

Open House Rumah Kami...

Alhamdulillah...usai sudah majlis open house rumah aku hari khamis hari tuh. One day b4 jamuan raya besar ofis aku. Gigih nak wat open house. Akhirnye termakbul gak impian aku n husband plus permintaan kengkawan nak aku wat open house. Minta maapla ye kalau ade yg terkurang or terlebey. Time kasih bebyk pd kengkawan plus jiran2 yg sudi dtg memenuhi jemputan kami. Minta maap bebyk gak klu ade yg kami terlupe nak jemput. Harap jgn kecik ati ek. 1st time buat. Kami just panggil member2 opis+jiran2 jer.


Klu ikut actual plan, kami nak wat Kenduri doa selamat plus house warming. Tp bile kire2 balik macam tak muat je rumah nak panggil sedara mara+jiran tetangga+kengkawan. So kami decide wat open house je dulu since bulan syawal pon dah nak abih.


Disebabkan gigih nak wat open house, aku amik cuti hari khamis tuh. Malamnye kul 3 pagi baru aku tido coz bz masak nasik impit n rendang daging. Kebetulan husband aku plak tak berapa sihat. Perut masuk angin+gastrik. So tunggang langgang la gak aku kat dapur sensorang.

Nie antara menu open house - Nasi hujan panas+ayam masak merah+dalca (prepared by Ayah aku), Baked Makaroni, Nasi Impit+Rendang daging+Kuah kacang, bihun goreng, karipap, dessert & Air Bandung.


Actually tak plan pon nak masak nasik. Bile aku suarakan hasrat aku nak wat open house, terus ayah aku kate dia nak masak nasik. Aku kate tak pela takut nanti papa penat. Dia gigih gak nak masak. Setuju je la. Kang kecik ati plak. derhaka tau:) Pastu air bandung pon dia nak wat. Mak aku plak offer nak wat kuah kacang. Org memberi kite menerima, tak gitu. Anyway thanks to papa & mama coz sudi masak utk open house rumah kami. Menu yg lain tuh aku masak tau. Jgn igt aku goyang kaki jer. Klu tak sedap mintak maapla ek. Saya budak baru belajar...hehe


Siyes aku tak teringat langsung nak snap gmbar. Yg ade pic makanan  yg tinggal ala2 jer. Esoknye bangun pagi, kaki cramp coz penat giler. Tapi gigih gak g keje coz ader jamuan besar hari raye kat opis. Mane bleh miss. Rugi tau. Rumah aku? tunggang langgang. Belum ade mood nak mengemas lagi...huhu

Nie je pic yg dpt di snap. Family aku. Time nih sume org dah balik dah


Disebabkan pic open house takde, aku letakla gambar jamuan raye opis aku...boleh la ek
 

Another 1 more days left...

Another 1 more days left... Esok berakhirlah penyeksaan aku selama 5 hari mengadap PTK. Siyes klu bukan sebab aku tak lulus lagi PTK sumpah aku tak mau amik lagi. T u pon aku bg masa 3-4 tahun tak amik PTK since 1st PTK aku dulu fail atau bahasa manjenye tak lulus. Tp demi memikirkan mase depan yg cemerlang aku gigihkan jugak amik PTK taun nih. 

Disebabkan mood nak amik exam PTK takde, aku sampai lupe tarikh exam.  Sampaikan urusetia unit latihan terpake cal aku igtkan aku ade interview exam arituh. Sengal sungguh. Tak tau la camne exam kali nih. Bace buku mmg jgn haraplah. Nmpk dah cam bayang2 utk repeat paper jer…huhu..Ya Allah bantula hamba mu ini…Amin

Minggu nih aku sgt bz meng’attend’ open house rumah kawan+jiran. Kalau ikut hati mmg nak g sume rumah. Org dah jemputkan. Duit pon tak yah kuar. Cume freekan perut jer. Tp besela manusia hanya mampu merancang. Kpd kawan2 yg menjemput open house dan aku tak dapat menghadirkan diri tuh mintak maap bebyk la ek. Tak sempat plus kengkadang tempat tuh di luar kawasan.

Sibuk pegi open house rumah org, rumah sendiri bile lagi? Tet…tet…tet….Soalan cepu emas dari pelbagai pihak. Sabar ye tuan-tuan. Hajat di hati mmg nak buat. Dr taun lepas lagi nak wat. Tak tercapai lagi hasrat. Nntla aku diskas dulu ngan husband aku camner. Kalu ok nnt aku helo2 la ngan kawan2 sumer ek. Skrg nih nak kene lepaskan dulu exam PTK yg menyemakkan pale otak aku nih. Selagi exam tak lepas aku tak leh pikir nak wat mende lain…huhu

Mode : Kacau Bilau...

Sangat penat...baru pas abih dua event yang agak besar kat opis. Kaki sgt sakit coz jalan kulu kilir tanpa henti plus sbb pakai kasut tinggi. Actuallynye kasut tuh tak la tinggi sgt kot tp disebabkan aku jarang pakai kasut tinggi jadinye kaki tak besela kot. Tp nak vouge punye pasal terpalsela tahan dan terima akibatnye. Ni la org kate kecantikan dalam kesakitan...huhu

Perasaan skrg nih adalah bercampur baur + huru-hara + bengong + rase nak marah+ Frust.Tak tau apsal. Sampaikan mase g pasar malam kat Nilai tadi pon aku tetiba nak naik hangin. Round2 konon nak cari tudung, tapi keciwa. Adala kot 3 - 4 gerai tudung jer kat pasar malam tuh. Pastu tak byk choice plak tuh. Pastuh kengkonon nak cari nasi lemak. Boleh tak sebesar2 alam buana pasar malam, sebutir nasik lemak pon takde org jual. Aku rase pasar malam Jerantut kat kg husband aku jauh lagi grand lagi. Sampaikan aku rase cam nak boikot je pasar malam Nilai...Series...tak best langsung...Nie yg rase cam nak pindah carik rumah kat Bangi nih....huhu

Pasni gak aku akan bertukar bos lagi buat kali yg tak igt dah bape. Tapi bleh dikatakan almost every year aku akan dpt bos baru. Perasaan aku? Tak tau ape perasaan coz dah bese tukar bos. Kalau tak silap akula selama hampir 6 thn aku keje, 6 kali aku bertukar bos. Tp aku still maintain kat situ. Bukannye sebab aku tak mau ditukarkan @ aku terlalu best kt sane (sila jgn perasan!!!) @ bos tak bagi aku ditukarkan, tp sbb post aku mmg forever kat  situ. Klu aku keje smpi tua, smpi pencenla aku kat situ. Unless kalau tetibe unit kenderaan request nak wartawan kat tmpt diorg, mungkin la kot baru aku bleh ditukarkan. Apsal Unit kenderaan??? Ntah rase cam best jer nak sebut...hehe

Ape pon gud luck pada my bos di tempat baru. Semoga tercapai ape yg diimpikan. Doakan saya dapat keje lain gak or klu ade keje kosong kat sane helo2 la saya kat sini kerna perasaan saya adalah 'zero' ngan keje saya sekarang. 6 tahun buat keje yg same. Sgt membosankan. Tapi nak wat camne, life must goes on...

*Perasaan sekarang adalah sangat huru-hara...
 Sudah Penat dengan segalanya...
 Semoga semuanya baik-baik aje...
'Believe that everything happens for a reason'

Hari Raye Kami...

Ermmm...dah masuk raye ke-10 baru ade mood nak hapdet blog. Sgt malas coz mode adalah melepakkan diri dirumah sepanjang hari. Nak kuar cari mkn pon malas. Redha jer makan aper yg ader kat rumah. Actually adik ipar aku Gra & tunang baru balik beraye rumah aku. Nak ke Nilai 3 cari barang kawen. So singgahla beraye kat umah sekejap. Skrg nie dua org anak beranak itu sdg tido, barula aku leh hapdet blog ngan tenangnye... hehe.

Citer pasal raye, tahun nie turn kami beraye di rumah family aku kat Bangi. Hari ahadnye baru kitorg balik Jerantut, Pahang sampaila hari khamis. Disebabkan dekat jer, aku n husband still keje smpi ari khamis. Bg chance kat opismate yg nak balik kg jauh. Tahun depan raye kat Pahang plak, so turn aku la pulak amik cuti awal. Harap maklum ek kengkawan:)

Tahun nie, aku & adik aku Amat (of coursela sbb bujang lagi) je yg beraye kat Bangi. Kakak aku n Baim, adik aku raye kat umah mertua. 2nd raye baru kami berkumpul. Dan tahun nie jugak aku tlh diamanahkan oleh mak aku memangku tugas beliau memasak rendang ayam dan daging. Peh!!!...sgt penat. Satu kuali besar plak tuh. Tak reti aku nak bajet. Sebelum nie penahla masak, tp cukup2 utk aku n husband mkn. Seb baik jadi walaupon aku rase cam kureng sket. Tp belasah jela...janji ader rupe & rase rendang.

Pagi raye tu jugak ade satu insiden yg agak tak boleh diterima akal...BAJU MELAYU AMAT HILANG!!!!!...Camner bleh hilang??? Jenuh mak aku cari satu rumah tp tak jumpe. Amat plak malam rayenye tak check langsung baju melayu dia dlm almari. Konfiden je ader. Pikir punye pikir baru Amat teringat yg baju melayu dia Baim pinjam aritu. Baim plak blh wat bodo jer. Dia kate Amat tak kol dia, so dia assume Amat dah ade baju raye lain. Sengalkan dua2 makhluk itu. Rase cam nak sekeh jer sorang2. At last Amat terpakse pakai baju raye 2-3 tahun lepas yg tekoyak sket kat kolar. Pastu g masjid kene gelak ngan member2 dia...hish...macam...macam.

Tema tahun ini adalah....Silver+grey

Kaler tema = Kaler kete

1st day raye - budak yg pakai baju hijau tu la hilang baju raye...

My big Family - 2nd day raye...Tema Warna-warni di Aidilfitri

Menu pagi raye - Nie la rendang yg aku masak.

Sekali pandang cam ayam masak merah pon ader. Nampak tak lemang tuh cam hangit sket. Mmg hangit pon. Tahun nie lemang ayah aku tak menjadi. Sume hangus. 4 batang jer yg selamat. Tu pon ala2. Nie sume gara2 budak hilang baju raye tu tak jaga api. Besela sape tahan nak dok ngadap lemang seharian. Sangap giler...huhu

Cousin aku yg sengal...terlebih makan buih...

Family kakak aku  (Along, Syazwan Afiq, Syahmi Aziq, Nazril)
Kakak aku dah cam datin wannabe dah...

Family Baim - Baim, Amir Ar Rayyan, Salwa

Baim relax jer beli baju Amir kat mudah.com. Malas nak g shopping kompleks + blh dapat murah. Memule cadangan kaler tema dorang pepel. tapi dah terbeli baju Amir kaler pink2 merah.
Baim kate tgk online cam kaler pepel.
Sah bute kaler. Bile org tu pos, rerupenye kaler dia lain.
So terpaksela diorg tukar kaler jadi kaler pink+merah.
Tak kisahla, janji cantek...

Gambar Family mertua tak snap pon coz dah raye ketiga. Diorang pon malas nak pakai baju raye balik. takpe, next year kite amik gambar bebanyak ek.
Sekian saje laporan Aidilfitri 2010 aku tahun nie...