Patut ke aku wat camtu...

Alkisahnye bermula begini…Aku baru pindah kt rumah baru aku dlm bulan 7 thn lepas. Jiran sebelah kanan aku melayu, berkeluarga n dah ade anak 2 org. Jiran sebelah kiri aku student cina menyewa. Tapi yg buat aku stress adalah jiran sebelah kiri aku tu…Cina?,,,,x kisahlakan…dah tu bersekududukan laki pompuan plak tuh…tu pon  aku x heran…lantak kt hangpa la…Yg x bestnya adalah diorang nih amatla FAIL dlm membuang sisa2 terbuang ni…dlm erti kate sebenar sampah la kan
                                                                                                   
Taman rumah aku nih tong sampah dia kt depan rumah…mcm umh org lain gak…ble tong sampah kt depan nih, kenela make sure sampah tu dibuang n ikat betul2 spy x bertabur merata2…tp bdk cina nih diorg ikut suke jek nk buang sampah…pastu pintu tong sampah pon malas nak tutup. Klu pintu sampah x tutup of course la sampah tu bertebaran kene tiup angin..Ble malam abis geng2 black dog bone kt umh aku ni dok selongkar sampah depa…aku ni la yg hari-hari nak kene sapu n tutup pintu tong sampah diorg ni…nak suruh diorang sapu… jgn harapla even sampah tu kt depan rmh diorg…dia blh wat dek je…hampes tul…
                                                                                                                 
Sure org tanye…yg aku rajin sgt sapu tu wat pe? Kalau ikutkan hati, mmg aku nak wat dek je…tp kalu aku biar, sampah tu sure melayang masuk rumah aku… buatnye sampah yg melayang tuh adalah sisa2 binatang oint..oint…x ke nnt jenuh aku nak samak…daripada aku sakit ati biarla aku jadi DBKL sekejap…sabar…sabar…huhu…

Nak sound payah gak coz jarang aku dpt bertembung ngan diorag nih…nnt aku ckp BM takut diorang x paham plak coz husband aku kate diorg nih cina bukitla..cina mongolia la…diorg nih study kt International Kolej kt rumah aku tuh…tp mmg pon aku x penah dgr diorg speaking BM…asik ckp cina je…tse…zeee…ntah ape lagi tah… Majoriti jiran2 aku sume melayu…Diorag pon cam hangin je ngan bebudak cina nih…kang x pasal2 tragedi 13 Mei berulang lagi…melayu ngan cina gaduh…tp pasal sampah…x ke naya..siap aku, husband n Farish masuk lokap nanti…x mau..x mau…
                                                                                            
Tapi satu hari tu, tahap kesabaran aku dh sampai ke tahap maksimum. Mane tak nye…pagi tu hari jumaat…aku nak g keje…ble aku kuar je rumah je, aku tgk bertabur sampah kt depan rumah aku…start le temperature aku ni naik…aku ckp kt husband aku, aku dh x ble tahan dah…dulu xpe lagi…tp ble dh melepasi border rumah aku …ni dah lebey dah ni…Aku nekad kene wat something…

Sampai opis aku amik paper A3 kaler kuning…pastu aku print besar2 tulih “PLEASE CONSIDER OTHERS & DISPOSE OF YOUR RUBBISH PROPERLY”…Hah…amik ko…aku pon x sure btul ke x yg aku tulih tu…siap surf internet lagi nak cari word yg sesuai…hik..hik. Pastu aku siap laminate n letak tali…aku nak gantung kt pagar rumah bebudak cina tu…gigih sungguh aku…Aku siap tanye lagi opismate aku Linda, patut ke aku wat camtu..mental tak kalu aku gantung kt pagar rumah budak tuh…Linda siap bagi sokongan padu n kate x la mental kalu aku gantung…tp cam kelakar la…x kisah la kan

Sampai rumah aku wat saringan kedua. Minta permission husband aku plak. Memula husband aku cam x bape nak setuju, tp ble dia tgk aku cam mental semacam je trus dia kate ok…ble dh dpt green light, mlm tu gak aku pegi gantung kat rumah budak cina sebelah…tau plak takut…gantung waktu malam…hehe…esoknye ari sabtu aku intaila..tgk kertas tu ade lagi kt pagar rumah sebelah…maknenye diorg x perasan lagi…xpe..sabar2…ptg sabtu aku balik tido Bangi rumah mak aku…Ahadnya aku balik rumah aku, aku tgk kertas tuh dah xde…YES!!! Maknenye diorg dh tgk la pesanan penaja aku tuh…pastu aku tgk elok je bersih tong sampah rumah diorang..siap ade penyapu lagi…pintu tong sampah pon bertutup…Haa…kan ok camtu…xdela betabur sampah…org tengok pon x sakit ati…

Tapi…aku rase bersalah gak…bile pikir2 balik…Patut ke aku wat camtu…Cam xde semangat kejiranan je..Rase cam berdosa besar lak…ish…ish…malas nak pikir…janji taman rumah aku bersih…STRESS!!!!

4 comments:

♥ dak pink said...

fight 4 ur own right kak. *wah, spekong lak da.

*ala, tu tgor cara belapik la tu. xslh kalo menegor benda yg slh.

mayiskandar said...

tu la...rase cam bersalah la plak kan....huhu

Lynda said...

hurm..len kali kalu jiran kak mai tu buat lagi..kita tempah bunting kat encik alam....tulis besar2 cam ni...KEEP OUR GARDEN CLEAN...hakhakhakhak

mayiskandar said...

tula...akak igt nak wat speedscreen lg senang...pastu pacak permanently kt umh dia...ahaks...