Menantu Vs Mertua...


Lepas lunch tengahari tadi lepak jap kat surau opis aku ngan Lynda. Borak2 terkuarla citer pasal alam rumahtangga. Lynda cakap dia takut nnt bile dah kawen macam mane la nk berhadapan n nak menyesuaikan diri ngan family mertua nih...isk..isk...

Aku pon buka la citer masa memula kawen ngan husband aku...Sepanjang aku berkawan ngan husband aku nih aku tak pernah kenal langsung ngan adik-beradik family mertua aku nih even ada sesetengan diaorg yg keje n study kat KL...Adik beradik husband aku nih ade 6 org...2 lelaki n 4 perempuan...tapi sorg pon aku x kenal.Bile dah bertunang adalah jmpe adik ipar aku Awi...tu pon mase nak amik barang dia kt UiTM Shah Alam...selebihnye xde...

Pegi rumah husband aku pon sekali je sepanjang kitorg bertunang...tu pon sebab nak pegi fitting baju kawen...iyalakan klu difikirk2...larat nak pegi rumah dia hari2..jauh tu...kt Jerantut, Pahang. Perasaan aku jgn ckpla...nerves giler...dup dap...dup dap jantung aku...aku siap beli baju blouse labuh n pakai slack lagi semata-mata nak jmpe ngan family husband aku... penampilan mesti sopan beb...nak menambat hati mertua la katakan...hati anak dia dh lame dah aku tambat... hehe...smpi pahang dlm kul 2 lebih... Neves+takut+nak pengsan...seb baik mak n ayah dia layan aku baik...masuk rumah terus ajak makan...borak2 sket ngan mak dia pastu aku pon minta diri nak solat... Best part pas solat zohor aku bleh bantai tido smpi kul 4 lebih...neves tak abis+ tak tau nak wat aper...senang citer...sebelum kawen aku mmg x berapa rapatla ngan family mertua aku nih..

Part yang paling aku takut mase majlis sambut menantu kat Pahang...mase kenduri kat rumah aku mmgla rase best...kat rumah sendiri kan...nak terkangkang ker...mkn sambil baring ker...ape aku kisah...Kat rumah mertua kene la jaga adab n tatasusila...Masa family aku nak balik Bangi pas kenduri, rase cam nak meraung je...cam nak suruh mak aku tido sekali kat pahang...huhu Baim adik aku siap bagi pesanan penaja lagi, “Selamat Datang ke Kem Bina Semangat” sambil bagi beg akademi fantasia kat aku...huhu...kejam

Elok je family aku balik, aku terus masuk bilik tukar baju...masuk dapur terus basuh pinggan tanpa henti...kene la pandai bawak diri walaupon sbnrnye aku tak tau nak wat aper...jadi blur sekejap....time tuh kalau diorg longgok pinggan macam bukit sekalipon...sumpah..aku sanggup cuci smpi habis..tgh cuci pinggan husband aku masuk dapur nak mkn...aku pon ape lagi join sekaki la...seb baik husband aku nih tergerak hati nak mkn..klu x harus aku kebulur smpi esok pagi gara2 malu nk mkn...tu pon nk tmbh malu coz mkn ngan adik ipar aku G-ra...esok pagi...awal aku bangun...iyalah kan...takkan nak bangun lewat...nnt ape kate mak mertua aku plak walaupon aku tau mak mertua aku nih jenis x kisah punyer org...skrg jgn harapla...dekat kul 10 pagi baru aku bangun...hampes punye menantu...mentang2la dah 3 tahun kawen...nak wat camner... menantu dia yg sorg nih mmg kaki tido...



8 comments:

♥ dak pink said...

cemane la turn ai nnt lak. =p

*g kejap2 tak same dgn nak dok lelame nnt. haishh!

Miss Lynda said...

hahahahahah....dulu sgt takut + mau pitam + nerves..skarang sudah otai..

mayiskandar said...

dak pink : haha...bersediala ain...btl...dok sekejap x same...jd beramah-mesrala ngan family diorg dari sekarang :)

mayiskandar said...

Miss Lynda : sekrang sudah otai...bgn tido pon lambat...haha... x sbr nk tunggu linda lak...hehe

kikin_78 said...

ark ark ark...ai hampir lupa masa memula jumpa my to be PIL...itu semer kenangan...mmg bertuah sesgt dpt PIL yg sporting dan anggap kita cam anak sendiri kadang tu bley wat kawan pi soping sana sini...share itu ini...mmg rasa bertuah sgt...tapi sekarang menantu nie jugak jadik hantu...kahkahkah...i lap u la mamapapa!!!!

mayiskandar said...

kikin : wah bestnye...klu diorg dgr ape yg akak ckp nih confirm diorg lupe yg hubby akak tuh sebenarnyer anak diorg :)

~emma~ said...

kak mai add link kite ekk..hehe tq

mayiskandar said...

emma : Confirm...pasni i follow u la ek...