Salah Ke Berblog???

Kenapa orang suke berbelog??? Pada aku blog adalah sesuatu yg bersifat peribadi yg bertujuan utk mengabadikan kisah2 & liku2 kehidupan dan apa saje...anything...ikut suke la nak tulis ape pon...kadangkala blog juga digunakan utk berkongi minat, pendapat, kehidupan peribadi dll.

Dulu sebelum ada blog aku suke gak baca macam2 jenis blog...ada yg citer pasal anak, pasal family, citer sedih, happy n macam2 lagi...smpila aku tergerak nak ade blog sendiri...syok tgk org lain ada blog...sume bende bleh citer...kdg2 ada bende yg tak leh nak citer ngan org...so blog la jd mangsa....

Frankly speaking...membaca blog & berblog nih sememangnye bleh wat kite addicted... esp kpd mereka yg mmg aktif berblog...cam aku nih just suam2 kuku je...kekadang tuh seminggu x hapdet...tp aku takkan miss baca blog kwn2 aku coz suke nak tahu pasal kehidupan diorg...x kisah la cite happy or sedey coz ia membuatkan aku rase dekat ngan diorg even jarang berjumpe.

Walau mcm mane kita centa kpd blog sekalipon, jgn la smpi kita salah gunakan... Maksud aku ade org suke berblog smpi keje terabai (kpd mrk yg bekerja)...Berblog bleh tp jgn smpi tertangguh keje dan menyusahkan org lain...Ni kalau sehari ko wat 5,6,10 entry... confirmla mmg ko hadap bende tuh seharian...padahal keje ko melambak lagi tak buat...mane la bos ko x naik hangin...klu rase nak hapdet blog coz mase tuh idea tgh mencurah2 carila mase yg sesuai, time rehat ke atau bile2 sesuweila coz ble kita di tmpt keje ada mcm2 org... sometimes ada yg jenis busuk hati + kaki busuk yg keje dia mmg tak leh tgk org senang...ada je kesalahan org yg nak di cari... padahal diri sendiri pon x la best mane...pastu mula la kata kite x wat keje...hapdet blog time keje n mcm2 lagi...padahal ko pon hari-hari dok baca blog org...siap ketagih lagi...klu x mane ko nak tau org tuh hapdet blog time keje...maknenye ko pon x wat keje coz sibuk nak bace blog org...kiranye ko dah salah guna harta opis ko...kalu org lain x leh hapdet blog time keje, ko pon jgn sesekali nak bace blog time keje...AWAS!!!

Bile ade spesis manusia mcm nih...terpaksela tuan punye blog amik tindakan drastik...  ade yg terpaksa privatekan blog, tuka link n mcm2 demi nak jaga karier msg2...yg kesiannya adalah silent readers & followers tegar mcm aku nih:)  Tak dapatla nak baca blog kegemaran lagi...isk...isk...sedey...Dan kesian jugak pada tuan punye blog coz sometimes apa yg ditulis mmg ingin dikongsi dengan sume readers...Maka akan keciwala org yg busuk ati+kaki busuk tuh coz pasni ko pon x leh nak bace blog org tuh jugak...haha...padan muke ko...ko wat la mcmmane sekalipon...klu blog tuh dah diprivatekan, jgn harap la ko nak dpt bace klu ko x diinvite...

Macam aku, klu nak hapdet blog, aku lebih senang wat kt rumah...apa igt aku miskin sgt ke smpi xde internet kat rumah...zaman skrg cleaner pon mampu pakai laptop n berukban tau...sebabnye aku cam rase bersalah je klu aku amik mase hapdet blog kt opis...coz aku jenis lmbt taip n idea pon lamenye je nak kuar...so akan amik mase sketla nak hapdet (x terpakai utk mereka yg terer berblog)...tapi x adil la kpd mereka yg takde internet kt umah kan...medium ape lagi yg nak digunakan selain PC kt opis...cumenye gunakan harta awam itu sebaik mungkin... terpulangla mcmmane cara sekalipon...dah besarkan...tau pikir mane baik mane tak baik...nasihat nih utk aku gak...tapi aku rase x salah, klu kite amik mase sket bersosial di internet  utk hilangkan stress time keje...Sume org mcm tuh aku rase kecuali klu dia bukan manusia...jgn la seharian ko mengadap bace blog org lain...smpi gempa bumi pon ko x perasan...

Hidup kite nih macam roda...sekejap ade kt atas sekejap ade kt bwh...jgn igt bile kite diatas...kita bleh wat ape saje kt org bawah...janji Tuhan "Doa Orang Yang Teraniaya Sentiasa Makbul"...Jgn sentiasa cemburu dgn kesenangan org lain...klu org tak kacau kite...kite jgn kacau org...org yg sentiasa menyenangkan org lain...sentiasa disenangi org...Morale of the story...fikir-fikir & renung-renungkanla...

* Hari ni aku cuti, jadi maknenye entry nih aku wat kat rumah hokey...any comment?

32 comments:

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

haha, terbaik kak Mai.......5 star for dis entry. saya dah 2 kali tukar link. dari blogspot ke wordpress n now ke blogspot balik. sume gara² orang yang bawa citer daroi blog ke luar..

blog is our personal...... suka la kan nak story tthg ape pun. jangankan kata penulis.....pembaca sekalipun, kenkadang addict ngan blog penulis. so. pendai makan, pandaila simpan.....

Pandai curi time keje ke hape nak menulis sebab idea ngan mencurah², ko kaver la balik time keje ko curik tuh. Ini, time keje, curik masa, time rehat ko bantai rehat kaw². Memang tak leh blah...

Hmm. tak faham...ke nak juin berblog same? hoho......entah.manusia tak sama, ati apetah lagi....dulu yer rambut sama itam., now tak lagi...

azniblueberry said...

terbaekkkk entry kali ni... tu arrr... ita pun selalu jadi silent reader... lately tgk ramai dah mula private kan memasing punya blog... tak bestnya....

~ maa ~ said...

entry kali ni mmg menarik minat sya... heheheh... hot n spicy... yummy... i like... (-.-) lalalalaaaaa.....

babyblue said...

terima kasih kerana outlist kan saya tapi tau kan mana nak carik? *kenyit mata*

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

nah kak mai....klu jadi papee ni gmail shaye.kita nak sharing2 jek kan...kedengkian tak menulis menggangu segalanya..

MEnulis ni bukan perlu buat2 kreatif.ape yang ada lam pale...kasi Outtt

mail shaye : azura461@gmail.com

Miss Lynda said...

saye tetap nak berblogging...ade aku kisah dgn gangguan makhluk2 yg tak berapa halus tu....

Miss Lynda said...

ala..kalu takat update 2-3 patah ayat..bukan berdosa pon..cthnya ayat cam ni..

aku tak suka ko..ko gemuk sgt
bila tgk muka ko rasa cam nak tampar je..

kan tak sampai 2 minit pon...

Mayiskandar said...

azura : tu la...pandai makan pandai simpan la kan..

aniblueberry : tu la, ramai yg terpaksa privatekan blog...gara2 org yg busuk kaki tu...akak pon rajin gaj jengok ita nyer via Lynda

maa : masae tulih pon tgh hot & spicy gaks :)

babyblue : hehe...tau...nnt sy carik...rindu dah nak bace nih...

Mayiskandar said...

azura : betul ...apsal ko dengki sgt...klu ko nak join wat blog...ko wat je la kan...

Lynda : haha...betul tuh...bukan amik mase lame pon nak tulih...klu ayat mcm linda tuh satu saat je bleh tulis...

bunga said...

huhu.. sesi meluahkan perasaan sekejap kt sini..

sesungguhnya keja is keja.. blog is blog..
asalkan dua2 tu x bercampur.. pada saya, ok dah.
dan.. utk 'insan itew'.. nasihatku, jgn la sibuk nk ludah kt muka org. takut2 je ludah tu terkena muka sendiri balik.. camner?

ckp pasal blogging ni.. sbnrnya sama je cam wat bisnes (tapawer la.. tudung la..) time keja.. berfesbuk time keja.. ngumpat org time keja.. ngeteh lama2 kt luar time keja.. hmm... x sama ke tu?

Mayiskandar said...

Bunga : betul tuh...sendiri blh pikir...terpulang la kan...susah kalau ader org yg keje dia mmg nk cari salah org je...padahal diri sendiri pon tak betul lagi...tu namenye x sedar diri...asyik rase diri best jek...semoga dia tak hanyut dlm dunia dia...yg mungkin lame2 akan memakan diri...

kodok hijau the ghost writer said...

ala org yang mengadu ngan datuk sebab dia tak ada belog atau belog dia tak ada org nak baca hahahaha

nota tapak kaki: jgn sampai aku naik angin tu jer

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

lor..... kes ni sampei naik atas ker. tak faham tak fahamm

mentality sangat2 sempit.
# kejelesen melanda?
# tak reti nak tulis hape? sebab tader yang disayang atau insan yang sayang atau tader program nak story?
# stuju ngan bunga. ko jual tupperware / tudung / kerogsang / mlm bagai,..mencuri waktu opis gak...

kodok hijau the ghost writer said...

aku nak buat entry tajuk.. sapa anti belog bolehlah dok umah buat kuih raya hahahahaha

♥ dak pink said...

ai tetap berblogging. malas nak layang orang bodoh.

*pada ai, elok lagi hapdet blog sket2 kat ofis dari dok merayau tak tentu hala tah ke mana time ofis hour. same je dosenye.

Mayiskandar said...

kodok : ko naik je hangin...aku sokongs...ko kan penegak keadilan:)

azura : tu la bende2 kecik pon ko nak amik pot...cuba la ko pk camne nak jadi terbaik ker...atau ko g kelas bhs inggeris utk mantapkan english ko yg tak bape nak best tuh(ada kene mengene ke...hehe...opss...merapu)

Dak Pink : Tul tuh...drpd ko merayau tak tentu hala...xde kt opis...smpi org nak cari pon susah...pastuh sibuk kate byk keje...padahal ko melahu x tentu hala...akak pon wat dek jek...kite anggapla dia bermasalah...hidup tak hepi coz sume org x suke dia bak kate azura...

kodok hijau the ghost writer said...

cuba kau baca entry aku ari ini pasal mangkuk tu aku buat hahaha

Mayiskandar said...

haha....mmg patut pon dia busuk...smpi dia sendiri pon sedar dia busuk tp still nak maintain best...

~emma~ said...

pd sy la tak salah kalau nk berblog waktu ofis..
asal siap semua keje2 kite, asal tak meganggu keje2 ofis kite suda..
kite pun bole pikir mn yg lebih penting diutamakan dulu..
baik kite duk kat worakstation berblog daripada kite duk sembang2 kat tempat org lain..
sama jugak dgn org yg tak berblog tp duk surf internet cari benda2 lain waktu keje..kan..???huhu

Anonymous said...

setuju dgn pendapat Mai.

nO mOre TCB rite nOw..esOk lusa tulat tuli mebi On balik..huahuahua said...

kawan2 semua, saya pun baru dapat tau pasal kes nih (awat kOrang tak hint ai awal2 nOks!) =p

my advise is:
walOpun kOrang dah tak blOg time keje buat masa skang, hati2 kalO kOrang buka blOg time keje cOz dalam satu meeting tutttttt yang saya hadiri, dOrang detect site yang kita masuk..

sO kalO kita dah tersenarai + ada plak 'senarai site2 belOg' kita masuk waktu keje, mebi ada bOnus menanti..

huhuhuhuhu..

Anonymous said...

entah le...tapi i tetap peminat blog u all..sedih bile dah x dapat baca..bile dah x tau prkmbangan u all...sekadar nak tau je..i tetap curi baca masa keje..yg pnting keje jln..klu kita x salah ape nak takut org kutuk kita ke..org ngumpat kite ke...tp klu dah terasa...mmg benarlah ko org yg hati busuk...bahaya dgn org cam gini..bukan talam 2 muke lg..lebih teruk dr kuih lapis..tp x tau le sape panghasut tu kan...memang jahat dari syai....ssshhh...ssshhh...i prcaya dia x tau bukak blog org..ada org report..u all caya tak...i tau dia buata it...tau bukak email je...

Mayiskandar said...

Dia bukan setakat buta IT...tapi BUTA HATI, BUTA TULI....mungkin dia buta IT tp dia ada partner yg bleh merealisasikan niat busuk dia tuh...yg mane partner dia tuh sifatnye same je hampes cam dia...busuk hati, x leh tgk org senang...

Anonymous said...

mayiskandar : partner dia dah tentu jahat..klu beriman x kan buat keje cam gitu..jahat..jahat..jahat..crite buruk partner dia sape yg x tau...cume org tutp mulut je..tutp mulut terkunci hati utk berkata2...berselindung disebalik wajahnye yg ada "nur" tu...kita tgk sampai bile..rasanye ape yg kita buat x lah berdosa besar..antara dosa2 kecik je..tp yg dia buat?? dosa besar lagi...jgn hukum org klu diri sndiri x terjaga..malulah dgr citenye tu...kesimpulannye..dia & partnernye tu...10 x 5 je...

Anonymous said...

sokong ngan anonymous di atas ni......kalau diri partner dia tu terpuji dan mulia, tade buat bnda yg lagi keji dari berblogging ni...sekurang2 nya kita berblogging ni mengeratkan silaturahim sesama kita daripada dok buat bnda keji lagi terkutuk tu...dia ingat org buta kot...sana sini org dah pukul canang pasal dia..tak reti2 lagi dok diam2...jaga tepi kain sendri..dah koyak rabak byk sgt....shame on u la ****

Mayiskandar said...

Anonymous : Sume yg diperkatakan adalah benar belaka...akan jadi KERA SUMBANG la mereka skrg nih...semoga mereka cepat sedar dan tidak hanyut dengan dunia ciptaan mereka sendiri yg akhirnya akan memakan diri...

Anonymous said...

org cam gini elok campak je dlm lombong..ape yg dia dapat bile dia buat org mcm gini..nak naik pangkat kot..ko x pyh risau le tntang naik pgkat 2..ko gosok je 'dia' dpt le nanti...skarang pun ko dah 'dapat' kan???tgk mukenye pun aku rasa cam nak terberak...

Anonymous said...

hihihi....bagus...selama ni tade sape berani nak ckp mcm ni secara terang-terangan...bangkai gajah masakan dapat ditutup ngan nyiru...cari pasal lg..kan ko nyer citer2 busuk org dah kuarkan skit2...

Anonymous said...

Sokong2... kak mai.. berani uar2kan perkara sebenar...
alah biasalah mana ader manusia yang penah senang tgk org lain senang...( org tue tergolong dlm golongan ini)
blog nie.. boleh rapatkan friendship even jarang jumpe... n org yg bekerja mesti tau organise periuk nasi sendiri.. tak kan lah x syg keja kot????? sendiri pikir lah...

Mayiskandar said...

Tu la...manusia ni ada ego dia...bile dia di atas,org bawah langsung tak pandang seolah2 kite nih teruk sgt...dia je yg betul...padahal dia pon 2x5 gak hampeh...kesimpulannya, tak salah berblog asalkan tidak menjejaskan kerja dan menyusahkan org lain...kalau ada org lihat berblog ni menjejaskan kualiti kerja, cuba fikir balik apa bezanya berblog dgn bergayut kat telefon opis mengumpat org, mengular tak tentu pasal, berborak2 time kerja, berbisnes time keje, surf internet dan macam2 lagi yg dibuat time keje...sama atau tak...sendiri boleh fikir...org yang berpangkat besar sepatutnya lebih arif pasal bende2 mcm nih...jgn la bertindak macam org yang tak belajar tinggi...menjatuhkan maruah dan kredibiliti sendiri...

Anonymous said...

mau tambah siket dari apa yg terjadi ni, teringat pesan ayahanda satu masa dlu,

bile keje sesame melayu nnt, igt, melayu tetap akan cuba jatuhkan melayu sbb tu sifat semulajadi melayu

c?

wat hapen now?

it's reality.

kat tmpt melayu sesame melayu dah jadi gini

cemane la bangse melayu nak maju.

Mayiskandar said...

Anonymous : Betul tuh...kalau sesame melayu masing2 nak menjatuhkan satu sama lain...macammane bangsa melayu nak maju...adalah sangat memalukn perkara sebegini berlaku di tempat yang majoritinya melayu...jgnlah disebabkan nak menaikkan diri sendiri tetapi menghancurkan periuk nasi org lain...tolongla utk bersikap matang...